Goede voornemens!

Tijd voor een nieuw jaar (ein-de-lijk verlost van 2020!), en dus voor veel mensen tijd om nieuwe voornemens te formuleren. Maar wist je dat 80% van de mensen hun goede voornemens in het nieuwe jaar nog geen zes weken volhoudt?

Laten we even bekijken wat we hieraan kunnen doen. Van alles wat je de hele dag doet, is er maar liefst 40% een vaste gewoonte. Gewoontes maken je leven gemakkelijker. Stel je voor dat je voortdurend beslissingen moet nemen. Hoe zal ik uit bed stappen? Douche ik voor of na het ontbijt? Poets ik mijn tanden of niet? Trek ik eerst mijn broek aan of mijn shirt? Laat ik mijn telefoon thuis of neem ik hem mee? Niet moeten nadenken over deze dingen, bespaart ons veel tijd en energie.

Onze hersenen zijn als het ware gebrand om gedrag te automatiseren. Het is dus niet verwonderlijk dat een goed voornemen alleen maar kans op slagen heeft als je er een gewoonte van maakt. Het draait allemaal om routine. De verklaring: over gewoontes denk je niet na. Je hoeft er niet elke keer opnieuw bewust voor te kiezen. Er komt dus geen zelfbeheersing aan te pas.

Wat is dan het allerbeste voornemen? Werken aan een nieuwe gewoonte! Stop met nadenken over wat je anders zou willen en dóe het gewoon anders, elke dag opnieuw. Dan wordt je nieuwe gedrag de normaalste zaak van de wereld.  

Hoe doe je dat?

  1. Zorg voor een prikkel
  2. Maak het aantrekkelijk
  3. Maak het gemakkelijk
  4. Zorg voor een beloning

Wil je ’s ochtends gaan lopen voor je werk? Zet dan de wekker vroeger (1) met je favoriete loopnummer als alarm (2). Zorg dat je loopkleren klaarliggen (3) en zet alvast een lekker ontbijt klaar voor als je terugkomt (4).

Veel succes in 2021!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *