Mildheid

Wees lief voor jezelf in 2022: omarm de kracht van mildheid

Januari is voor velen het moment om doelen te stellen om onze gezondheid en welzijn te verbeteren. Onderzoek toont helaas aan dat de meesten van ons deze doelen in februari al vaarwel zeggen. Na de twee jaar die we net achter de rug hebben, lijkt het hoogtijd om in 2022 (extra) lief voor jezelf te zijn. 

Heb je er al over nagedacht om mildheid op te nemen in je voornemens voor 2022? 

Wat is mildheid?

Mildheid is géén zelfmedelijden of passiviteit. Het gaat om het actief zorgen voor ons emotionele en fysieke welzijn. Mildheid helpt bij het opbouwen van veerkracht en is een krachtig coping-instrument. Mildheid betekent dat je moeilijke en pijnlijke gevoelens erkent en actie onderneemt om de pijn te verlichten, in plaats van het weg te duwen of jezelf te veroordelen.

De drie belangrijkste pijlers van mildheid zijn:

Vriendelijkheid: Je bent bereid om voor jezelf te zorgen en je innerlijke criticus tegen te spreken. Als je het niet tegen een vriend zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf.

Menselijkheid: Pijn is een normale, menselijke ervaring. Iedereen heeft wel eens pijn. Door de pijn en de kwetsbaarheid van anderen te herkennen, voel je je minder alleen.

Mindfulness: Mindfulness gaat over het verdragen van ongemakkelijke/pijnlijke gevoelens op een niet-oordelende manier zodat je er wat afstand van kan nemen. “Ik voel wat ik voel, maar ik val niet samen met deze ervaring.”

Hoe kan je mildheid oefenen?

Hier zijn enkele voorbeelden van mildheid die je in je dagelijks leven kan verwerken. Probeer ze op te schrijven of hardop te zeggen voor een spiegel:

  • Het is oké om fouten te maken, niemand is perfect.
  • Het is niet egoïstisch om vriendelijk te zijn voor mezelf.
  • Ik zal proberen niet aan mezelf te twijfelen of mezelf te veroordelen.  
  • Ik mag nee zeggen tegen anderen en ja tegen mezelf.
  • Veranderen is niet gemakkelijk, maar het is makkelijker als ik wat milder ben voor mezelf.
  • Er bestaat geen falen, alleen maar leermomenten.

Nog niet helemaal overtuigd om mildheid het komende jaar uit te proberen? Wist je dat mildheid bijdraagt aan een beter en gezonder zelfbeeld? Geef het een kans en voel zelf wat het met je doet.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *