PHQ-9

Dit resultaat geeft een idee over de ernst van je depressieve klachten is, maar deze score is geen diagnose. Dit vergt aanvullende diagnostiek. Benodigde tijd: Invullen van de vragenlijst is 3-5 minuten. Duid achter elke uitspraak aan wat het beste uw gevoel of gedrag van de afgelopen week weergeeft.


Helemaal niet Meerdere dagen Meer dan de helft van de dagen (bijna) elke dag
Weinig interesse of plezier in activiteiten
Je neerslachtig, depressief of wanhopig voelen
Moeilijk inslapen, moeilijk doorslapen of te veel slapen
Je moe voelen of gebrek aan energie hebben
Weinig eetlust of overmatig eten
Een slecht gevoel hebben over jezelf. Het gevoel hebben dat je een mislukkeling bent. Het gevoel hebben dat je jezelf of je familie teleurgesteld hebt.
Problemen om je te concentreren. Bijvoorbeeld om de krant te lezen of om tv te kijken.
Zo traag bewegen of zo langzaam spreken dat andere mensen dit opgemerkt hebben. Of het tegenovergestelde: zo zenuwachtig en rusteloos zijn dat je veel meer bewoog dan normaal
De gedachte hebben dat je beter dood kan zijn. Of de gedachte jezelf op een bepaalde manier pijn te moeten doen
Je hebt nog niet alles ingevuld

Dit resultaat geeft een idee over de ernst van je depressieve klachten is, maar deze score is geen diagnose. Gebruik dit resultaat om er met iemand in je omgeving of een arts/hulpverlener over te praten.

Wijst deze test op tekenen van depressie? Hoewel het nu misschien niet zo aanvoelt, kan je stappen zetten om je herstel te bevorderen. We raden je daarom aan om contact op te nemen met je huisarts of een andere hulpverlener. Deze kan je helpen met het stellen van een diagnose en zoekt mee naar gepaste hulp.
Wanneer je bij je huisarts of een andere hulpverlener langsgaat, kan het helpen als er iemand meegaat die jij vertrouwt. Dit kan een grote steun zijn in het herstelproces. Je kan ook gebruikmaken van de online hulp via deze website.
Heb je op dit moment zeer dringend hulp nodig of denk je aan zelfmoord? We raden je aan om contact op te nemen met Tele-onthaal of Zelfmoordlijn 1813. Zij zijn 24/24 en 7/7 beschikbaar om je te ondersteunen.