Bezig
Les 1, Onderwerp 1
Bezig

Roeping, job, carrière

Een roeping: Als we denken aan “werken met plezier”, wordt meteen gedacht aan het vinden van de juiste job. Voel je je thuis in de natuur of werk je graag met dieren? Ben je een geboren leider klaar om een bedrijf te begeleiden? We verlangen allen naar werk dat ons prikkelt en energie geeft. Noem dit soort werk voor het gemak “een roeping”. Een roeping geeft ons een gevoel van betekenis. Het is werk dat we zouden doen zelfs als we er niet voor betaald worden. We voelen ons op de een of andere manier aangetrokken tot dit werk. Het roept een passie in ons op. Veel roepingen hebben betrekkin op anderen helpen. Ze geven ons het gevoel dat we de wereld een betere plek maken.

Een job: Daartegenover staat “een job”, werk dat we doen om betaald te krijgen en meer niet. In dat geval werk je dikwijls lieve rniet dan wel, en spring je zo over naar een beter betaalde job.

Een carrière: Een carrière is werk dat ons een gevoel van prestatie geeft. Ons doel is om te promoveren en hogerop te komen.

Hoewel deze categorieën een beetje simplistisch zijn, duiden ze op een belangrijk onderscheid: of we in de eerste plaats werken voor geld, voor succes of voor plezier. Slechts 15% van werkende volwassenen zou hun job een roeping noemen, hoewel roepingen het meeste voldoening geven.