Bezig
Les 1, Onderwerp 1
Bezig

Wat is meditatie

Mindfulness is een bewustzijn, een alertheid. Je kan deze vaardigheid aanleren door middel van meditatie. Meditatie is het proces waarbij je de vaardigheid om je aandacht in het hier en nu te houden, aanleert. Meditatie helpt je om je aandacht te richten en vast te houden. Het is een middel om bewuster om te gaan met je aandacht, je gedachten, je gevoelens en je omgeving.

Je leert de eindeloze stroom aan gedachten van op afstand bekijken en de aap in je hoofd temmen. Mediteren is NIET aan niets denken. Het doel is NIET geforceerd stoppen met denken want dat lukt toch niet. Het gaat over leren de focus te behouden op het hier-en-nu. Wanneer je je aandacht leert richten, kan je er ook voor kiezen om je aandacht weg te richten van negatieve gedachten.

Er is geen juiste of foute manier of plaats om te mediteren. Veel mensen laten zich tegenhouden om te mediteren omdat ze denken dat het in een bepaalde plaats of op een bepaalde manier moet gebeuren. Meditatie is gewoon een tool om je geest te trainen. Wees realistisch over de verwachtingen die je hebt. Meditatie is geen relaxatietechniek, hoewel het je door regelmatig oefenen wel kan helpen ontspannen.

Het ontwikkelen van deze vaardigheid kost tijd. Geef jezelf die tijd en oefen regelmatig. Je zal zien dat het loont.